Week van het geld

Week van het geld

 

De Week van het geld is een landelijke themaweek voor het basisonderwijs die aandacht vraag voor het belang van financiële educatie. De gemeente Almere doet ieder jaar mee door samen met scholen en partners in de stad activiteiten te organiseren om kinderen te leren omgaan met geld. In 2021 is er in verband met corona ingezet op online activiteiten.

 

Dit jaar werden er online gastlessen gegeven door bankmedewerkers. Op 24 maart kreeg groep 8 van De Aquamarijn een online les over omgaan met geld van CEO Robert Swaak van ABN AMRO.

 

De dag erna waren er voor minister Hoekstra vragen in de kinderpersconferentie die via een Teams meeting konden worden gesteld. Omgaan met geld is eigenlijk niet zo makkelijk. Dat moet je leren. En goed omgaan met geld is goud waard, concludeerden de kinderen. Rapper Yes-R verraste de kinderen door een stukje uit zijn rap ‘GELDPLAN’ te rappen.

 

De Week van het geld gemist? Basisscholen kunnen een online les over omgaan met geld nog tot 31 mei aanvragen op www.Bankvoordeklas.nl

 

SAVE THE DATE!
De Week van het geld 2022 wordt georganiseerd van 28 maart tot en met 1 april.

 

Wil jij je leerlingen leren omgaan met geld? Hieronder nog een paar tips:

Mr. Cash voor de allerkleinsten!

Voor de onderbouw is er iedere dag een kort filmpje van Mister Cash. Dit is een acteur die kan goochelen en slim om kan gaan met geld. Dat zie je ook aan zijn pak dat van geld gemaakt is. Hij daagt de leerlingen uit om mee te doen aan de Almeerse scholenwedstrijd Pimp je Spaarpot!

 

Sparen is een belangrijk onderdeel van goed omgaan met geld. Wil je met je klas meedoen aan de Spaarpottenchallenge? Onder de foto van onze Mr. Cash zie je in de lesbrief hoe je mee kan doen en een mooie prijs kunt winnen!

 

Ook vind je hieronder alle filmpjes en lesbrieven om de Week van het geld ook voor de allerkleinsten leuk én leerzaam te maken!

Volwassen man in een driedelig pak gemaakt van gekleurde geldbiljetten. Hij houdt zijn duimen omhoog en lacht guitig.

Gratis lesmateriaal:
Alle benodigde lespakketten kunt u gratis downloaden op https://www.weekvanhetgeld.nl/onderwijs De lesstof kan worden ingezet als onderdeel van de vakken wiskunde en oriëntatie op jezelf en de wereld.

Nieuw is een lespakket dat de gemeente heeft gemaakt voor over sociaal kapitaal.

Met deze les voor groep 7 en 8 worden kinderen aan het denken gezet over vriendschap, hun rol in de vriendengroep en hoe belangrijk het is om vrienden te hebben. Een eerste stap naar meer bewustwording over het belang van sociaal kapitaal en een sociaal netwerk. Een uitgebreid sociaal netwerk kan kinderen die in armoede opgroeien kansen bieden en vooruit helpen. Je bent meer waard dan wat er op je bankrekening staat! Het lesmateriaal bevat een digitale Quiz, een film om met elkaar over in gesprek te gaan, een werkblad en een docentenhandleiding.

Gastlessen:
De groepen 6,7 en 8 kunnen een online gastles aanvragen bij Bank voor de Klas. Geheel coronaproof! Een bankmedewerker gaat met de klas in gesprek over sparen. Daarna speelt de leerkracht de Cash Quiz zelf. Rekening houdend met de impact van corona op het onderwijs, kunnen de gastlessen en de Cash Quiz dit jaar ook buiten de Week van het Geld ingepland worden. De lessen starten op 22 maart en worden gegeven tot en met 11 juni. Bekijk hier de trailer ter inspiratie:

Sing a Song Challenge!
Muziek en leren omgaan met geld! Bank voor de klas organiseert ook een sing a song challenge rapper Yes-R! Wie rocken de rap SPAARPLAN het beste? Doe mee en win een Meet & Greet met Yes-R voor je klas.

 

Meer info of een gastles aanvragen? www.bankvoordeklas.nl

Dagobert Duck geld-editie!

Voor alle leerlingen kunt u ook een speciale Dagobert Duck geld-editie bestellen. Deze is helemaal gratis! Wees er snel bij want op=op!

 

De speciale Dagobert Duck geld-editie kan je bestellen op  https://www.onderwijsinformatie.nl/weekvanhetgeld/

De gemeente Almere is al jaren actief partner van de Week van het geld. De Week van het geld is een themaweek waarbij goed leren omgaan met geld centraal staat. Op scholen en in de stad worden allerlei activiteiten georganiseerd. Gastlessen, een geldfestival en gratis theatervoorstellingen. De Week van het geld is in verband met de maatregelen voor het Coronavirus in 2020 afgelast.
De Week van het geld wordt in 2021 georganiseerd van 22 tot en met 26 maart.
Op de hoogte blijven? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief.

Ga naar de inhoud